4.10.2015

Meditaatio - Miksi?

Edellisessä kirjoituksessa esittelin esimerkkejä siitä, mitä meditaatio voi olla. Kirjoituksessa keskityin siihen, mitä meditaation aikana tehdään, mutta toinen mielenkiintoinen kysymys on, miksi meditaatiota harjoitetaan?

Luettelen tässä joitain syitä meditaation harjoittamiselle. Tässä listassa en ota kantaa siihen mitkä ovat oikeita tai vääriä syitä harjoittaa meditaatiota, eikä tarkoituksena ole myöskään ottaa kantaa siihen, onko meditaatio oikea väline tässä listattujen tavoitteiden saavuttamiseen. Joku voi esimerkiksi harjoittaa meditaatiota päästäkseen yhteyteen jumalan kanssa, enkä siis tässä ota kantaa siihen, voiko meditaatiolla ylipäätään päästä yhteyteen minkään jumalien kanssa, tai onko mitään jumalia edes olemassa. Listan tarkoituksena on vain auttaa näkemään omat käsitykset eri näkökulmasta.

Meditaatiota voi siis harjoittaa siksi, että:

Meditaatio lievittää stressiä

Meditaatiosta on kehitetty lääketieteelliseen käyttöön hoito-ohjelma nimeltä Mindfulness-based stress reduction, joka nimensä mukaisesti on stressinlievityshoito, joka on kehitetty kroonisista kivuista ja sairauksista kärsiville.

Mielen tyhjentäminen ajatuksista esimerkiksi mantraa toistamalla voi olla hyvä keino saada rauha mieleen väkisin tunkevilta häiritseviltä ajatuksilta, ja paikallaan istumisella ja hengitykseen keskittymisellä voi olla yleinen rauhoittava vaikutus.

Meditaatio parantaa henkistä suorituskykyä

Meditaation aikana voi keskittyä tekemään henkistä työtä, esimerkiksi käydä läpi ja syventää ymmärrystä uusista asioista, tai laatia suunnitelmia tulevista projekteista. Meditaatio voi myös lisätä luovuutta, ja esimerkiksi auttaa uusien ideoiden keksimisessä tai auttaa yhdistelemään ideoita uusilla tavoilla.

Meditaatio voi olla aivojumppaa, jonka avulla yleinen henkinen vireys ja suorituskyky paranee, josta on hyötyä myös meditaatioistunnon jälkeisessä arkielämässä.

Meditaation avulla voi käsitellä lapsuuden traumoja

Meditaatio voi olla hyvä keino palauttaa mieleen menneitä tapahtumia. Meditaatiossa näitä menneitä tapahtumia voi käsitellä tavallista selkeämmässä mielentilassa, jolloin on mahdollisuus vapautua niiden aiheuttamista haitallisista tavoista reagoida eri tilanteisiin.

Meditaatiolla voi saavuttaa uskonnollisia päämääriä

Meditaatiota harjoittamalla voi saavuttaa valaistumisen, yhdistyä jumalaan tai maailmankaikkeuteen, vapautua jälleensyntymien kierrosta, tai muuttua itse kaikkitietäväksi ja yliluonnollisia kykyjä omaavaksi jumalankaltaiseksi olennoksi.

Meditaation avulla voi myös saavuttaa tietoa todellisuuden tai maailmankaikkeuden perimmäisestä luonteesta, tai saada yhteyden henkimaailmassa tai muilla planeetoilla eläviin olentoihin, joilta voi saada salattua tietoa, tai joilta voi pyytää palveluksia.

Meditaatio on taiteellinen kokemus

Meditaatio voi olla kokemus, josta voi nauttia kuin taidenäyttelystä tai performanssista. Meditaation aikana voi ilmaantua erilaisia harha-aistimuksia tai tavallisesta poikkeavia tuntemuksia ja ajatuksia, jotka voivat olla kiinnostavia pelkän poikkeuksellisen luonteensa takia.

Meditaatio on jotain muuta...

Voi olla vielä muitakin syitä harjoittaa meditaatiota kuin tässä listassa mainitut. Tämän listan tarkoituksena on auttaa kartoittamaan omia näkemyksiäsi, joten jos löydät listalta jotain, jonka vuoksi itse harjoitat meditaatiota, tai jotain, joka on mielestäsi täysin väärä syy harjoittaa meditaatiota, niin silloin tämä lista on tehnyt tehtävänsä.

Ei kommentteja: