2.10.2015

Meditaatio - Mitä?

Tämä on aihe, jota olen pohtinut jo pidemmän aikaa, eli kun puhumme meditaatiosta, niin mistä oikein puhumme? Itse sana "meditaatio" voi tarkoittaa montaa eri asiaa, jotka eivät välttämättä liity toisiinsa juuri millään tavalla.

Listaan tässä joitain asioita, mitä meditaatiolla voidaan tarkoittaa. Tämän listan tarkoituksena ei ole ottaa kantaa siihen, mitä meditaatio "oikeasti" on, vaan pikemminkin tämän listan tarkoituksena on auttaa näkemään omat käsitykset meditaatiosta hieman eri näkökulmasta.

Meditaatio voi siis olla:

Jonkin asian ajattelemista

Sana "meditaatio" tulee latinan kielestä, jossa se tarkoittaa ajattelemista tai pohtimista. Meditaation synonyyminä käytetään suomenkielessä usein sanaa "mietiskely", joka vastaa melko hyvin tätä alkuperäistä merkitystä.

Tässä merkityksessä meditaatio, eli mietiskely, tarkoittaa sitä, että keskitytään ajattelemaan jotakin asiaa syvällisesti.

Ajattelematta olemista

Edellisen vastakohtana meditaatio voi olla myös sitä, että ei ajatella mitään. Tämä näkemys on lähtöisin intialaisen joogamestari Patanjalin kirjoituksista.

Patanjalin arvelleen eläneen noin vuoden 400 paikkeilla, jolloin hän kirjoitti sarjan kirjoituksia joogasta, joissa hän määrittää joogan olemuksen kuuluisalla lauseella "yoga chitta vritti nirodha", joka tarkoittaa "jooga on mielenliikkeiden hiljentymistä". Joogan päämäärä Patanjalin mukaan on siis se, että mielenliikkeet (ajatukset) hiljenevät ja vaimenevat. Tähän mielenliikkeiden vaimentamiseen Patanjalilla on sitten erinäisiä keinoja, kuten käytössääntöjä, hengitystekniikoita, sekä mielen hiljentämistä paikallaan istuen.

Hyvä esitys Patanjalin joogan periaatteista on englantilaisen okkultistin Aleister Crowleyn kirjoittama Eight Lectures On Yoga, joka löytyy kokonaisuudessan alkukielellä edellisen linkin takaa. Kyseinen teos on myös suomennettu nimellä Kahdeksan luentoa joogasta.

Jonkin sanan tai lauseen toistamista

Meditaatio tuli suuren yleisön tietoisuuteen 1960-luvulla, kun intialainen Maharishi Mahesh Yogi kiersi länsimaissa opettamassa kehittämäänsä transsendenttistä meditaatiota (TM), ja länsimaiset julkkikset, kuten The Beatles-yhtyeen jäsenet, innostuivat Maharishin opetuksista.

Maharishin opettamassa meditaatiossa istutaan paikallaan ja toistetaan hiljaa mielessä jotakin sanaa tai lausetta, eli mantraa. Transsendenttistä meditaatiota voi opiskella kursseilla, jossa kurssin lopussa jokaisen oppilaan korvaan kuiskataan hänen oma henkilökohtainen mantransa, jota ei kuulu paljastaa kenellekään. Jos olet kuitenkin utelias, niin mantroista on kerätty taulukoita, joita löytyy internetistä. Ilmeisesti mantra annetaan sen perusteella, kuinka vanha oppilas on kurssin aikana.

Kirjailija Robert Anton Wilson on verrannut mantran toistamista auton tuulilasinpyyhkijään: Samoin kuin tuulilasinpyyhkijä pyyhkii jatkuvalla edestakaisella liikkeellä veden pois tuulilasista, mantran jatkuva hiljainen mielessä toistaminen pyyhkii mieleen pyrkivät ajatukset pois.

Hengitykseen keskittymistä

Toinen lähde joka on tehnyt meditaatiota tunnetuksi, on buddhalaisuus, jonka eri muodot, kuten Zen, Tiibetin buddhalaisuus sekä kaakkoisaasialainen Theravada-buddhalaisuus ovat painottaneet meditaatiota, joka on sanskritinkieliseltä nimeltään Ānāpānasati, joka tarkoittaa hengitykseen keskittymistä.

Tässä meditaatiotavassa istutaan paikallaan ja keskitytään hengityksen aiheuttamiin tuntemuksiin vatsassa, joka nousee ja laskee hengityksen tahtiin, tai vaihtoehtoisesti sieraimissa ja ylähuulessa, kun ilma virtaa nenästä sisään ja ulos.

Toinen vaihtoehto on keskittyä laskemaan hengityksiä. Tässä harjoituksessa lasketaan sisään- ja uloshengityksiä johonkin tiettyyn lukuun asti, jonka jälkeen laskeminen aloitetaan taas alusta. Joissain koulukunnissa lasketaan kymmenen hengitystä ennen alusta aloittamista, toisissa taas kaksikymmentä yksi, tai jokin muu luku.

Kehon tuntemusten tarkkailua

Buddhalaisten meditaatio-oppien perustalle luotu MBSR-stressinhallintaohjelma sisältää harjoituksia, joissa tarkkaillaan erilaisia kehon tuntemuksia. Kuuluisa esimerkki on niin sanottu "rusinameditaatio", jossa syödään hitaasti rusina, samalla kun koko ajan tarkkaillaan rusinan syömisen aiheuttamia tuntemuksia.

MBSR:än menetelmiin kuuluu myös "body scan" meditaatio, jossa maataan hiljaa paikallaan ja keskitytään tuntemaan eri tuntemuksia eri puolilla kehoa.

Tunnetilojen tietoista luomista

Meditaatiossa voi ajattelun, ajattelematta olemisen, mantran toistamisen tai kehon tuntemusten tarkkailun sijaan myös olla kyse tunnetilojen tietoisesta luomisesta. Yksi esimerkki on buddhalainen harjoitus nimeltä metta, jossa istutaan hiljaa paikallaan ja yritetään mielikuvien avulla luoda rakastava ja ystävällinen mielentila.

Visualisointia

Meditaatiossa voi olla myös kyse jonkin näköaistimuksen kuvittelemisesta. Esimerkiksi meditaatiossa voi kuvitella mielessään jonkin geometrisen kuvion (ympyrä, kolmio, nelikulmio jne.). Joissain tiibetiläisissä meditaatioissa kehitetään mieleen monimutkainen jumalhahmon kuva kaikkine pienine yksityiskohtineen, tai kuvitellaan kuinka buddha ilmestyy meditoijan eteen, ja hänen otsastaan tai rinnastaan sinkoaa valonsäde meditoijan vastaavaan ruumiinosaan.

Nuokkumista ja teeskentelyä

Meditaatio voi olla myös sitä, että istutaan hiljaa paikallaan uneksimassa erilaisista asioista, välillä syvempään uneen vaipuen, välillä unesta havahtuen. 

Meditaatio voi olla myös sitä, että istutaan eksoottisella itämaisella meditaatiotyynyllä, eksoottisiin itämaisiin vaatteisiin pukeutuneena, eksoottisessa itämaisessa jooga-asennossa, eksoottisten itämaisten suitsukkeiden tuoksussa, ja näytellään henkisen ihmisen roolia.

Näitä kahta esimerkkiä ei määritä niinkään se mitä meditaatiossa tehdään, vaan miltä se näyttää ulospäin. Meditaatio voi siis olla sitä, mistä joku ulkopuolinen voisi ajatella (jos olisi näkemässä), että nyt tuossa varmaankin meditoidaan.

Jotain ihan muuta...

Tämä lista ei todennäköisesti kata kaikkea, mitä kutsutaan meditaatioksi. Jos hakee tietoa meditaatiosta, niin voi törmätä myös "enkelienergioita" tai "kristalleja" hyödyntäviin meditaatioihin, joista todennäköisesti en edes halua tietää sen tarkemmin.

Kuitenkin jos tämä lista sai sinut ajattelemaan, että mistä puhut silloin, kun puhut meditaatiosta, niin se on tehnyt tehtävänsä.

Ei kommentteja: