15.10.2015

Meditaatio - Miten?

Otsikon kysymys "miten" viittaa jonkinlaiseen yleiseen lähestymistapaan. Kirjoitan siis tässä omasta näkökulmastani, miten meditaatiota tulisi lähestyä, tai miten siihen olisi järkevää suhtautua.

Jos siis harrastat meditaatiota, tai olet kiinnostunut aloittamaan, niin tässä yleisiä ohjeita, miten kannattaa edetä. 

Selvitä mitä haluat

Ensimmäisenä kannattaa selvittää itselleen mitä tavoitteita meditaatiolla haluaisi saavuttaa, ja mitä ajattelee meditaatiolla voitavan saavuttaa. Usein tavoitteet ja mielikuvat ovat epämääräisiä, jolloin omaa ajattelua kannattaa pyrkiä selkiyttämään esittämällä asiat itselleen täsmällisesti ja konkreettisesti.

Listasin aiemmassa kirjoituksessa eri syitä miksi meditaatiota harjoitetaan. Vastaako jokin näistä syistä omaa näkemystäsi?

Haluatko saavuttaa valaistumisen meditaation avulla? Mitä tarkoitat "valaistumisella"? Jos valaistuisit juuri nyt, niin mistä tietäisit, että olet valaistunut? Mitkä kaikki asiat muuttuisivat, ja millä tavoin?

Haluatko parantaa henkistä suorituskykyäsi meditaation avulla? Mitä tarkalleen tarkoitat "henkisellä suorituskyvyllä"? Jos henkinen suorituskykysi olisi parempi, niin mistä tietäisit sen? Mitkä kaikki asiat muuttuisivat, ja millä tavoin?

Tuossa esimerkkinä kysymyksiä, joiden avulla omia näkemyksiä voi hahmottaa täsmällisemmin ja konkreettisemmin.

Kokeile, ja arvioi tuloksia

Aina silloin tällöin uutisoidaan tutkimuksista, joissa on todettu meditaatiolla olevan milloin mitäkin vaikutuksia. Myös erinäiset meditaatiota tavalla tai toisella kauppaavat tahot mieluusti kertovat meditaation eri vaikutuksista. Nämä kertomukset meditaation vaikutuksista voivat olla hyviä lähtökohtia, mutta niihin ei suoraan luottaa. Erilaiset tutkimukset ovat usein virheellisiä, ja lisäksi tutkimuksista kirjoitetut uutisjutut saattavat olla väritettyjä. Meditaatiota kauppaavat tahot saattavat myös värittää kertomuksiaan.

Parasta onkin siis kokeilla erilaisia meditaatiotekniikoita ja oppeja, ja itse arvioida tuloksia.

Tulosten arviointi kannattaa perustaa kokonaan omiin tavoitteisiin, jotka selvitettiin edellisessä kohdassa. Mitä tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin saat omat tavoitteesi jäsenneltyä, sitä helpompaa on myös tulosten arviointi.

Usein ajattelua haittaa epämääräisten käsitteiden käyttäminen. Jos haluat valaistua, mutta et yksityiskohtaisesti osaa selittää mitä se valaistuminen oikein on, niin mitä oikeastaan silloin haluat? Jos olet kiinnostunut valaistumisesta siksi, että ajattelet sen huomattavasti vähentävän stressiä elämästäsi, ja jos meditaation avulla saavutat sen mistä olit alunperin kiinnostunut, eli stressitason alenemisen, niin onko enää mitään väliä sillä, mitä se valaistuminen on?

Kannattaa siis välttää sen kaltaista pohtimista, kuin mitä asiat "oikeasti" ovat jollain metafyysisellä tasolla, ja sen sijaan kannattaa keskittyä pohtimaan miten asiat oikeasti vaikuttavat asettamiisi tavoitteisiin.

Ole valmis luovuttamaan

Viimeisenä: Pidä mielesi avoinna sille vaihtoehdolle, että et pysty saavuttamaan asettamaasi tavoitetta. Jos olet jo pidempään yrittänyt saavuttaa tavoitettasi, siinä kuitenkaan onnistumatta, niin jossain vaiheessa kannattaa vetää johtopäätös, että et tule onnistumaan, vaikka kuinka yrittäisit.

Ehkä meditaatiolla ei voi toipua lapsuuden traumoista? Ehkä koko ajatus lapsuuden traumoista nykyisten ongelmien aiheuttajana on väärä?

Ehkä meditaatiolla ei voi parantaa henkistä suorituskykyä? Ehkä henkinen kapasiteetti on geenien perusteella määrätty, eikä siihen voi vaikuttaa mitenkään?

Ehkä meditaatio on väärä keino saavuttaa telepaattinen yhteys toisten planeettojen olentoihin? Ehkä näitä toisten planeettojen olentoja ei edes ole olemassa?

On parasta pitää koko ajan avoimena se vaihtoehto, että tavoitteitaan ei voi saavuttaa valitsemaansa polkua kulkemalla. Tällöin säilytetään suurempi valmius kokeilla jotain toista lähestymistapaa, jos nykyinen ei toimi.

Ei kommentteja: